ZAKŁAD BIOTECHNOLOGII I BIOLOGII MOLEKULARNEJ


prof. dr hab. Olga Żuk

  • badanie wpływu ksenobiotyków na enzymy stresu oksydacyjnego u organizmów
  • badanie i modelowanie efektu toksycznego związków zanieczyszczających środowisko na organizmy hydrobiontów
  • enzymy w biotechnologii. Immobilizacja enzymów. Wykorzystanie enzymów do procesów biotransformacji
  • ocena  aktywności enzymatycznych drobnoustrojów przydatnych w biotechnologii
  • mikrobiologia gleby, wody, produktów pochodzenia  rolniczego
  • mikrobiologia nawozów organicznych i naturalnych  oraz metody ich bioutylizacji
  • mikrobiologia w kosmetologii
  • biotechnologia w kosmetologii
  • chemia kosmetyczna
  • technologia kosmetyków

dr hab. inż. Teresa Krzyśko-Łupicka, prof. UO

  • biotechnologia i mikrobiologia żywności – biopreparaty w biologicznej ochronie roślin
  • metabolizm wtórny mikroorganizmów (mikotoksyny, endotoksyny, egzotoksyny, substancje typu regulatorów wzrostu, bakteriocyny.)
  • interakcja pomiędzy mikroflorą autochtoniczną a abiotycznymi składnikami środowiska
  • biotechnologia w ochronie środowiska
  • aktywność biologiczna olejków eterycznych w aspekcie zastosowań w kosmetologii  i ochronie środowiska
  • ultrastruktura komórki prokariotycznej i eukariotycznej

dr hab. Ewa Moliszewska, prof. UO

  • mykologia i jej aspekty praktyczne
  • choroby roślin i ich patogeny
  • materia organiczna gleby i jej rola w rozwoju grzybów glebowych
  • wykorzystanie biotechnologii w ochronie roślin i produkcji roślinnej
  • biotechnologia roślin
  • mikoryzy i mikoryzacja
  • rośliny zielarskie i kosmetyczne
  • aspekty praktyczne kosmetyki
  • mikrobiologia i biotechnologia w kosmetologii

dr inż. Katarzyna Grata

  • aktywność metaboliczna drobnoustrojów ( m.in. synteza enzymów, metabolitów wtórnych  i ich aktywność  przeciwdrobnoustrojowa)
  • biopreparaty biologiczne i naturalne w ochronie  roślin
  • aktywność biologiczna olejków eterycznych, wyciągów roślinnych, ekstraktów
  • mikrobiologia i biotechnologia w kosmetologii
  • mikrobiologia  i biotechnologia żywności
  • mikrobiologia środowisk naturalnych

dr Małgorzata Nabrdalik

  • mykologia budowlana
  • biokorozja – rozkład materiałów technicznych przez grzyby strzępkowe
  • substancje czynne preparatów grzybobójczych
  • analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
  • aktywność mikrobiologiczna olejków eterycznych oraz innych produktów pochodzenia
  • roślinnego w aspekcie zwalczania mikroorganizmów potencjalnie patogennych
  • metabolity wtórne mikroorganizmów w aspekcie ich wykorzystania w zwalczaniu
  • mikroorganizmów potencjalnie patogennych
  • metabolity wtórne mikroorganizmów w aspekcie ich wykorzystania w ochronie środowiska
  • mikroorganizmy probiotyczne
  • enologia

dr Grzegorz Kosior

  • Wybrane metabolity wtórne w dzikich populacjach roślinach leczniczych.
  • Substancje lecznicze i biologicznie aktywne w wybranych gatunkach roślin leczniczych.
  • Metabolity wtórne i aktywność enzymów w transplantach mchu Hylocomium splendens na obszarach zanieczyszczonych.
  • Stres oksydacyjny w mchu Pleurozium schreberi w metodach biomonitoringu aktywnego.

ZAKŁAD INŻYNIERII I BIOTECHNOLOGII ŚRODOWISKA


prof. dr hab. Maria Ząbkowska-Wacławek

  • badania fizykochemiczne kosmetyków,
  • badania aktywności pierwiastków gamma-promieniotwórczych w środowisku,
  • badania mechanizmów translokacji 137Cs w środowisku leśnym,
  • biomonitoring środowiska,
  • badania właściwości sorpcyjnych i bioindykacyjnych porostów, mchów  i glonów,
  • pozyskiwanie energii słonecznej ze szczególnym uwzględnieniem ogniw fotowoltaicznych

dr hab. Agnieszka Dołhańczuk-Śródka, prof. UO

  • badania właściwości fizykochemicznych żywności i kosmetyków,
  • technologia kosmetyków,
  • badania aktywności izotopów promieniotwórczych w środowisku,
  • wykorzystanie izotopów promieniotwórczych jako znaczników przemieszczania się zanieczyszczeń w środowisku,
  • biomonitoring środowiska,

dr hab. Andrzej Kłos, prof. UO

  1. Biomonitoring
    • Zastosowanie porostów i mchów do oceny zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi:
      • badania podstawowe dotyczące kinetyki i równowag wymiany jonowej biosorbent-roztwór,
      • biomonitoring aktywny na obszarach miejskich i przemysłowych,
      • biomonitoring pasywny na obszarach leśnych.
    • Biomonitoring wód powierzchniowych:
      • badania podstawowe dotyczące kinetyki i równowag sorpcji metali ciężkich w roślinach wodnych,
      • zastosowanie glonów do oceny zanieczyszczenia wód powierzchniowych metalami ciężkimi,
      • zastosowanie innych elementów bioty do oceny zanieczyszczenia wód powierzchniowych metalami ciężkimi,
    • Biomonitoring gleb:
      • zastosowanie grzybów, roślin i bezkręgowców do oceny zanieczyszczenia gleby metalami ciężkimi.
  2. Fitoremediacja
    • Fitoremediacja gleb
      • hiperakumulatory,
      • fitoekstrakcja.
    • Fitoremediacja wód
      • ryzofiltracja metali ciężkich.
  3. Monitoring zanieczyszczenia środowiska
    • Monitoring zanieczyszczenia powietrza, wód i ścieków
      • emisja zanieczyszczeń z zakładów przemysłowych,
      • imisja zanieczyszczeń na obszarach miejskich.

dr hab. Małgorzata Rajfur, prof. UO

  • zastosowanie porostów i mchów do oceny zanieczyszczenia powietrza metalami ciężkimi.
  • biomonitoring wód powierzchniowych z wykorzystaniem glonów słodkowodnych i morskich.
  • zastosowanie roślin zielarskich do oceny zanieczyszczenia gleb metalami ciężkimi.
  • wykorzystanie ludzkich włosów do oceny zanieczyszczenia środowiska rtęcią.
  • dżdżownice jako źródło informacji o zanieczyszczeniu gleb wybranymi analitami.

dr hab. Zbigniew Ziembik, prof. UO

  • wykorzystanie metod statystycznych do opisu wyników pomiarów badania aktywności radioizotopów w środowisku,
  • badania aktywności radioizotopów w żywności,
  • badania mechanizmów radioizotopów w środowisku lądowym,
  • biomonitoring środowiska,
  • badania właściwości fizykochemicznych kosmetyków

dr Monika Sporek

  • ekologia populacyjna, chemiczna i matematyczna zwana też ilościową, ekologia ekosystemów,
  • struktura i alokacji biomasy, analizy biometryczne cech osobniczych i określenie ich zmienności wewnątrzpopulacyjnej,
  • modelowanie procesów ekologicznych, które mogą być podstawą praktycznej, obiektywnej metody opisywania stosunków
  • biocenotycznych w ekosystemach  oraz prognozowania ich zmian w wyniku działań gospodarczych, skutków klęsk
  • żywiołowych oraz obiegu hydrologicznego wody, a także zmian klimatycznych.

dr Sławomir Wierzba

  • sorpcja metali ciężkich z wód odpadowych
  • zastosowanie surowców odpadowych w procesach sorpcji
  • aktywność biologiczna osadu czynnego
  • procesy biotechnologiczne w technologiach fermentacyjnych

dr Adrianna Szutt


PRACOWNIA LIPOSOMÓW I EGZOSOMÓW


prof. dr hab. Tadeusz Janas 

  • funkcje polimerów kwasu sjalowego w komórkach bakteryjnych, nerwowych oraz nowotworowych
  • funkcje błon biologicznych w komórkach
  • funkcje RNA w komórkach
  • nanostruktury RNA – dwuwarstwa lipidowa
  • fototerapia fotodynamiczna

prof. dr hab. Teresa Janas

  • zastosowanie liposomów w diagnostyce i terapiach medycznych
  • wykorzystanie bakterii w terapii antynowotworowej
  • zastosowanie cząsteczek RNA w diagnostyce i terapiach medycznych

dr Karolina Sapoń


PRACOWNIA INŻYNIERII GENETYCZNEJ


dr Ewa Boniewska-Bernacka

  • biologia molekularna i regulacja procesów metabolicznych mikroorganizmów
  • genetyka człowieka

dr Anna Pańczyszyn

  • białka rekombinowane
  • biologia neutrofili