Piwo to trzeci, po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. W ostatnich latach obserwuje się rozkwit przemysłu piwowarskiego w Polsce, czego efektem jest ciągły wzrost liczby browarów regionalnych, rzemieślniczych oraz restauracyjnych, oferujących szeroki wybór piw kraftowych. W większości właścicielami tych mikroprzedsiębiorstw są pasjonaci, którzy bazują na swoim doświadczeniu i wiedzy zdobytej poprzez lata działalności w ramach piwowarstwa domowego. Domowe warzenie piwa stało się obecnie bardzo popularnym hobby.
Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii Wydziału Przyrodniczo-Technicznego Uniwersytetu Opolskiego ogłasza nabór na:
studia podyplomowe ,,Piwowarstwo”
Studia podyplomowe „Piwowarstwo”:
- kierowane są do absolwentów szkół wyższych, co najmniej pierwszego stopnia, pasjonatów pragnących poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności z zakresu piwowarstwa,
- trwają dwa semestry i obejmują 232 godziny dydaktyczne, w tym 50% to zajęcia praktyczne,
- zajęcia realizowane są przez pracowników naukowo-dydaktycznych oraz praktyków – pasjonatów, przedsiębiorców i specjalistów związanych bezpośrednio z przemysłem piwowarskim.
Program studiów obejmuje między innymi przedmioty:
- Wybrane zagadnienia z biotechnologii żywności, enzymologii oraz mikrobiologii przemysłowej,
- Surowce dla piwowarstwa
- Technologia produkcji słodu
- Technologia produkcji piwa
- Aparatura i organizacja minibrowaru
- Biochemia piwa
- Historia piwowarstwa
- Warsztaty analizy sensorycznej piwa
- Przegląd wybranych stylów piwa
- Warsztaty domowego warzenia piwa
- Prawne i ekonomiczne aspekty produkcji piwa
- Seminarium dyplomowe
Absolwent studiów podyplomowych „Piwowarstwo”:
- posiada wiedzę zakresu wytwarzania żywności z wykorzystaniem procesów fermentacyjnych, wykorzystania drobnoustrojów przemysłowych i preparatów enzymatycznych w produkcji żywności, kinetyki reakcji enzymatycznych,
- zna surowce stosowane w piwowarstwie i potrafi ocenić ich jakość, rozumie przebieg procesów biotechnologicznych w produkcji słodu i piwa, zna budową i zasadę działania stosowanych urządzeń,
- zna zasady funkcjonowania rynku pracy i ochrony własności przemysłowej w tym segmencie działalności gospodarczej,
- posiada umiejętności pozwalające na ocenę jakości surowców piwowarskich i gotowego produktu oraz posługiwania się aparaturą stosowaną w produkcji piwa,
- potrafi samodzielnie zaplanować i przeprowadzić proces produkcji słodu i piwa.
Organizacja studiów:
- czas trwania: 2 semestry (październik/marzec – czerwiec/luty),
- całkowity wymiar zajęć: 232 godziny (zjazdy odbywają się w sobotę i niedzielę, zwykle co dwa tygodnie).
Słuchacze otrzymują:
- materiały dydaktyczne w postaci elektronicznej,
- świadectwo ukończenia studiów podyplomowych – warunkiem wydania świadectwa jest uzyskanie wszystkich zaliczeń z przedmiotów oraz złożenie i obrona pracy dyplomowej.
Kosztorys studiów:
Koszt uczestnictwa 1 osoby – 4000 zł brutto za dwa semestry studiów. Istnieje możliwość wnoszenia opłat w max. 4 ratach. Szczegółowy harmonogram opłat zawiera umowa o warunkach odpłatności za studia podyplomowe. Cena zawiera opłatę za usługi edukacyjne. Koszty noclegów i wyżywienia ponoszą słuchacze we własnym zakresie.
Warunki rekrutacji:
Warunkiem zakwalifikowania kandydatów do przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie w terminie do 21.09/21.02 b.r. następujących dokumentów:
- kserokopia odpisu lub oryginału dyplomu ukończenia studiów wyższych – potwierdzona przez pracownika przyjmującego dokumenty.
- kwestionariusz osobowy – Załącznik 2.
- kserokopia dowodu osobistego – potwierdzona przez pracownika przyjmującego dokumenty.
- dwie fotografie o wymiarach 3,5 x 4,5 cm.
O zakwalifikowaniu na studia podyplomowe decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci informację o zakwalifikowaniu do przyjęcia na studia otrzymają drogą elektroniczną do 23.09/23.02 b.r.
Warunkiem przyjęcia kandydata będzie przesłanie do 28.09/28.02 b.r.:
- skanu wypełnionej i podpisanej umowy o warunkach odpłatności za studia podyplomowe,
- dowodu wniesienia opłaty za I semestr studiów.
Informacja o przyjęciu, terminie spotkania organizacyjnego i terminie pierwszego zjazdu zostanie przesłana drogą elektroniczną.
Konto do wnoszenia opłat za studia podyplomowe:
- nazwa: Uniwersytet Opolski,
- dane adresowe: Plac Kopernika 11a, 45-040 Opole
- numer konta: 09 1090 2138 0000 0005 5600 0043
- tytułem: opłata za studia podyplomowe Piwowarstwo, imię, nazwisko, PESEL
Przyjmowanie zgłoszeń na studia podyplomowe “Piwowarstwo” odbywa się:
- drogą elektroniczną: slawomir.wierzba@uni.opole.pl
- listownie na adres: Studia podyplomowe „Piwowarstwo”; dr Sławomir Wierzba; Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii; Wydział Przyrodniczo-Techniczny; Uniwersytet Opolski; ul. Kardynała Kominka 6,6a; 45-035 Opole,
- osobiście w sekretariacie Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii – Collegium Biotechnologicum, pok. 217, ul. Kardynała Kominka 6, 6a, 45-035 Opole, tel. 77 401 6050